MIEDEMÛNE

Beoordeel dit item
(1 Stem)

NIEUWS OVER DE MIEDEMÛNE

Leeuwarden, december 2018 

Beste dorpsbewoners, U kent de Miedemûne, in het hart van de Blijäer- en Holwerder polder. De molen dateert van 1855 en heeft de status van rijksmonument. De oude dame is nog steeds productief, want bij wateroverlast pompt ze het water onvermoeibaar liter na liter de polder uit. Goed nieuws Al anderhalve eeuw is de molen een pareltje in het weidse Friese landschap bij Holwerd, Brantgum, Raard, Lichtaard en de andere dorpen in de omgeving. Zulke molens moeten er mooi bij staan, vinden we. De afgelopen tijd brachten we daarom geld bij elkaar vanuit het Molenfonds en de provincie. Zo kunnen we nog deze maand met groot onderhoud aan de Miedemûne beginnen:

  • Vervangen van de rieten bekleding (deels)
  • Aanpak van betonrot
  • Herstel van voegwerk, windborden, heklatten, kluften en zwichtkleppen
  • Schilderwerk 

Molens horen bij ons Friese landschap. Wij hebben 42 molens in eigendom en onderhouden deze met liefde. Voor meer informatie over onze stichting kunt u eens kijken op de website www.defryskemole.nl

Kom gerust langs

Vindt u het leuk om de Miedemûne met eigen ogen te bekijken? Als de molen draait, dan zijn onze molenaars Wigle van der Meer en Sikke Hoekstra op hun molen te vinden. U bent van harte welkom een kijkje te komen nemen om de vorderingen van de restauratie te bekijken en uitleg te krijgen bij wat bovenstaande onderdelen nu zijn. U kunt ook contact opnemen met Wigle van der Meer (0511-472940) om een keer langs te komen.

Ook zullen we u via de dorpskrant en uw website op de hoogte houden van de restauratie.

Met vriendelijke groet, Wiepke Schukken, voorzitter van Stichting De Fryske Mole

Wigle van der Meer en Sikke Hoekstra, de vrijwillige molenaars op de Miedemûne